• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић

Гуслари

Гуслари ДГ "Марко Миљанов" Кула

КРСМАНОВИЋ БОЖИДАР
Оснивач друштва и једанод најстаријих чланова учествовао на скоро свим фестивалима републички и савезни. Носилац пехара 2 и 3 место на фестивалима покрајине.

ШОЈИЋ РАДОВАН
Народни гуслар који је снимио безброј ЦД и ДВД као и певач народних песама. Треће место на 9. фестивалу Југославије1984  године у Београду. Првак Војводине

ШОЈИЋ БЛАГОЈЕ
Млади гуслар, омладински првак Србије 2008 године у Обреновцу на манифестацији „ДЕЦА СУ ИВАЊСКО ЦВЕЋЕ“, освојио прелазни пехар и златну медаљу. (Пековић Бојана била друга).

МЕЂО СТРАЈКО
Учесник на савезним фестивалима 1971, 1983 и 1984 у финалу 11 место.

Учесник и на републичким фестивалима

Последњих 10 година и као секретар УГВ бави се више организацијом фестивала и као службено лице. Веома одговорно обавља послове секретара и са великим успехом.

Велики допринос дао је настављањем вођења евиденције свих фестивала и друштава гуслара у свим републичким савезима.

Гуслари ДГ "Вук Мандушић" Врбас

Љубомир Павловић, гуслар и председник К.У.Д-а гуслара Вук Мандушић Врбас, пореклом са Купреса, рођен 04.01.1979. године,  у Кули. Ожењен, отац троје деце, запослен у Ветеринарски Завод Земун на радном месту- регионални менаџер продаје. Од 1998. године активно у гусларству. До сада учесник бројних фестивала на свим нивоима са запаженим резултатима. Једном прво место фестивала гуслара Војводине. Такође учесник бројних манифестација ревијалног и хуманитарног карактера. Поред пјевања уз гусле, учешче узима и  у извршним органима Савеза гуслара Србије као члан ИО у два мандата у циљу афирмације гусала. Претходно је био члан ДГ-а "Његош" из Врбаса и КУД-а "Војвода Лазар Сочица" из Бачког Доброг Поља. Један од оснивача КУД-а "Вук Мандушић" Врбас.
Тел.+381 25 725 030; +381 60 391 69 16

Зоран Самарџић, гуслар, пореклом из Црне Горе, рођен у Врбасу 30. марта 1968. Ожењен, има једно дете, запослен у Културном центру Врбаса. Гуслањем се бави од своје 18. године. Снимио је 1991. године касету "Свети Петар Цетињски". Постиже запажене резултате на свим нивоима гусларских такмичења. Члан и један од оснивача КУД-а "Вук Мандушић" Врбас. Претходно је био члан ДГ-а "Његош" из Врбаса и КУД-а "Војвода Лазар Сочица" из Бачког Доброг Поља.
Тел. +381 69 118 66 12

Миљан Вујовић, гуслар, рођен 15.03.1979. године у Врбасу. Ожењен, отац двоје деце, запослен у Информативном центру Врбас. Од 2000 године активно у гусларству , учесник многих фестивала на нивоу гуслара Војводине и Савеза гуслара Србије као и на бројним манифестацијама са циљом промовисања и афирмације гусала и епске поезије. Био је члан ИО Савеза гуслара Србије у једном мандату.  Члан и један од оснивача КУД-а "Вук Мандушић" Врбас. Претходно је био члан ДГ-а "Његош" из Врбаса и КУД-а "Војвода Лазар Сочица" из Бачког Доброг Поља.
Тел. +381 64 114 22 63

Немања Лакетић, гуслар, рођен 04.10.1991. године у Врбасу. Основну школу и гимназију завршио у Врбасу. Студент друге године Саобраћајног факултета у Новом Саду. До сада учесник више гусларских фестивала Војводине и Србије. Члан КУД-а "Вук Мандушић" Врбас.
До сада био у друштвима Његош-Врбас и Лазар Сочица –Б.Поље . Сада један од оснивача г.д. Вук Мандушић Врбас.
Тел. +381 66 005 933

Вуко Вуковић, гуслар, рођен 10.01.1959. године у Пренћанима општина Пљевља. Ожењен, отац двоје деце. Живи и ради на приморју. Гусларством се бави од младости, учесник многих гусларских манифестација и фестивала са запаженим резултатима. До сада био члан  "Војвода Лазар Сочица" из Бачког Доброг Поља. Сада члан КУД-а "Вук Мандушић" Врбас.
Тел. +328 67 321 383

Слободан Чуровић, гуслар рођен 10.04.1956. године у Тушињи општина Шавник. У Војводину доселио 1977. године. Отац троје деце. Живи у Мраморку општина Ковин. Запослен у фирми ОИЛ Транс Београд. Од  детинства се дружи са гуслама, активно почео да се бави и учествује на такмичењима 1984. године. Био у Друштвима „Његош „Панчево, „П.Перуновић“ Зрењанин, „Војвода Лазар Сочица“ Бачко Добро Поље и сада „Вук Мандушић“ Врбас.

Радоман Јеловац, гуслар, рођен 20.10.1972. године у Кули.Основно занимање му је аутомеханичар. Запослен, живи и ради у Сивцу. Ожењен, отац двоје деце. У свету  гусларству је од 1990. Године. Учесник свих фестивала УГВ (вишеструки финалиста) у учесник неколико фестивала СГС (два пута у полуфиналу). Највећи постигнути успех је 5. и 6. место на фестивалу УГВ. Као хобијем бави се успешно дуборезом и градњом гусала.Члан и један од оснивача КУД-а "Вук Мандушић" Врбас из Врбас.
Тел. +381 69 524 576

Драган Делић, гуслар, рођен 05.11.1976. године у Кули, ожењен, отац двоје деце,
банкарски службеник, директор филијале Алфа банке у Врбасу. Љубитељ и поштовалац више од 20 година, званично као гуслар од 18.10.2011. године.

Члан и један од оснивача КУД-а "Вук Мандушић" Врбас из Врбас .
Тел. +381 64 120 80 28

Страница у припреми

Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay