• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић

Календар дешавања


{slide=Фебруар}15. фебруар, СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ, обележавање овог и других значајних датума тог периода. Домаћин ДГ „Цар Лазар“ Приштина

15. фебруар, са почетком у 19 часова, у Руском дому у Београду, гусларско вече народног гуслара Милана Мрдовића.

18. фебруар са почетком у 10 часова, Симпозијум  под називом "Хоће ли Срби сачувати гусле као што су гусле сачувале њих" у Обреновцу. Домаћин симпозијума ДГ "Никола Тесла" из Обреновца

26. фебруар, са почетком у 21 сат, завршни серијалу емисије "ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ" на Првом програму РТС , учествују Бојана и Никола Пековић.

29. фебруар, са почетком у 18 часова , традиционална манифестација „Светосавска академија гусала“, у хотелу Крагујевац. Домаћин ДГ „Карађорђе“ Крагујевац.

13. март, са почетком у 20 сати,  вече гусала и епске поезије, народног гуслара Саше Лакетић.

15. март, са почетком у 19 часова, у градској библиотеци града Лесковца "Радоје Домановић", вече поезије и гусала у Лесковицу. Организатори вечери: ДГ "Горња Јабланица" из Медвеђе и ДГ "Ратко Павловић Ћићко " из Ниша.

24. март, са почетком у 19 сати у свечаној сали КСЦ "Шумице", ДГЕП "Цар Лазар" Приштина и ГО Вождовац, "Вече сећања", посвећено 13 година од бомбардовања Србије.

30. март, са почетком у 19 часова, вече гусала у Руском дому чувеног народног гуслара Бошка Вујачића.

07. април, са почетком у 10 часова, Крсна слава Лазарева субота, ДГ "Цар Лазар" Приштина

Април, гусларска приредба поводом обележавања 225 година од рођења Вука Караџића и 190 година од смрти Тешана Подруговића у Вуковом дому културе. Организатор Гусларска секција „Караџић“ Лозница

23. април са почеком у 20 часова, традиционално уручивање ордена Српске круне
Овогодишљи добитници ордена Српке круне су Никола и Бојана Пековић победници телевизијског шоу програма "Ја имам Таленат".

21. април, 20. Покрајински фестивал УГВ,  у Бачком Добром Пољу. Домаћин фестивала било је КУД гуслара и епских песника „Војвода Лазар Сочица“.

5. мај, обележавање Ђурђевдана у организацији ДГ "Бајо Пивљанин" Београд.

11. мај, са почетком у 19 часова,  промоција ЦД-а народног гуслара Вељка Ђурановића у хотелу "Централ" у Земуну.
 
12. мај, СВ. Василије Острошки, Крсна слава Савеза гуслара Србије

12. мај, Српско козачко братство "Нит" је домаћин Свечане академије на којој ће промовисати козачку амбасаду у Србији. Почетак манифестације у 19 часова у Руском дому у Београду.

14. мај, Крсна слава Свети Јеремија, ДГ "Никола Тесла" Обреновац
 
15. мај, гусларско вече, са почетком у  20 часова у  Крагујевацу, у ресторан сали "Голд-Арс" (на Грошничкој станици). Учествују гуслари: Властимир Бараћ, Ђорђије Копривица, Милић Шапоњић, Веселин Дацић, Светолик Лазовић, Мијат Куч и Угљеша Величковић.

19. мај, Свечано сечење колача Крсне славе Савеза гуслара Србије, Св. Василије Острошки у 12 часова у Матарушкој бањи. Седница ИО ССГ у 13 часова. Презентација сајта ССГ у 15 часова. Свечани ручак у 15:30 часова. Гусларско вече са почетком у 20 часова у Дому војске у Краљеву. Домаћин председник савеза Илија Чабаркапа.
 
19. мај, Добротворно гусларко вече у Краљеву. Друштво гуслара "Жича" Краљево, организује добротворно гусларско вече под називом "Будимо браћа за обнову Храма Св. Илије у Горњој Морачи у Црној Гори, у Краљеву 19. маја 2012. године у Дому војске Србије са почетком у 20.00 часова.
 
24. маја,  Свечана сала СКЦ „Шумице“ са почетком у 20 часова „Вече српске младости и гусала кроз сроску историју“. Учествују српски гуслари: Милан Ковачевић, Милан Мрдовић, Никола Јекнић, Александар Букилић, Немања Нешић, Љубиша Кнежевић, Мирослав Тановић, Милан Додеровић, Сава З. Станишић, Радомир Лакетић. Етно појци: Анђела Лакетић, Стојка и Марија Сандић. Цена улазнице 200 динара.
3. јун са почетком у 11 часова,  Седница Извршног одбора у Краљеву (Каменица), поводом доношења одлука о именовању стручног тела за наступајуће фестивале.

21. јун са почетком у 19 часова,  Други фестивал младих гуслара, у склопу Видовданских свечаности у Крушевцу у Крушевачком позоришту.

22. и 23. јуна са почетком у 19 часова,  20. Републички фестивал гуслара Савеза гуслара Србије у Крушевачком позоришту у Крушевцу.

28. јун, Видовданско причешће – Лазарева клетва (обележава се на Космету). Организатор ДГ „Цар Лазар“ Приштина

Јун, изложба градитеља гусала Слободана Бендерића у Етнографском музеју у Требињу у оквиру Видовданских свечаности. Посетите изванредну поставку једнинственог српског инструмента.

Јун, обележавање Видовдана и 623 године од боја на Косову. Организатор Гусларска секција „Караџић“ Лозница

Септембар, 78. Вуков сабор. Организатор Гусларска секција „Караџић“ Лозница

08. октобар, манифестација „Тамо далеко“, обележавање Балканских ратова. Организатор ДГ „Цар Лазар“ Приштина

Новембар, годишњи концерт и обележавање 240 година од рођења нашег највећег гуслара и песника Филипа Вишњића. Организатор Гусларска секција „Караџић“ Лозница

23. новембар, "Божурова цветови", сећање на покојне чланове Милуна Перовића, Рајка Перуновића и Славка Инића. Организатор ДГ „Цар Лазар“ Приштина

Страница у припреми

{/slide}

{slide=Јануар}

{/slide}

Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay