• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић

ДГ Петар Перуновић Зрењанин

Културно уметничко гусларско друштво " Петар Перуновић Перун" Зрењанин

Адреса: Жарка Зрењанина бр. 29, Зрењанин
ПИБ: 101174255
Матични број: 08767408
Датум доношења Статута: 15.04.2011. године
Делатност: 9499

Заступник: Радивоје Јеловац
ЈМБГ: 1307941710257
Адреса: Руже Шулман бр.5, Зрењанин

Председник: дип.м.инг. Владета Обренић; +381 69 510 621; +381 23 510 16 50; маил:obrenic.v@hotmail.rs
Подпредседник: Рајко Бјелица
Секретар: др Радивоје Јеловац; +381 23 545 675; +381 23 510 621; +381 62 804 09 89; +381 69 510 16 50; гуслар

pdfРешење друштва у ПДФ формату365.98 KB

pdfСтатут друштва у ПДФ формату1.23 MB

Милорад Марковић; +381 23 531 414;
Љубиша Атељевић; +381 64 030 70 80; маил: ljubisa.ateljevic@yahoo.com; гуслар
Драгутин Зечевић; гуслар
Јован Живковић; гуслар
Обрад Миљановић; гуслар
Раде Шошкић; гуслар
Александар Радовић; гуслар
Петар Бјелић; гуслар    
Милорад Пажин; гуслар
Драган Кујунџић; гуслар
Слободан Чуровић; гуслар

Мајстори гусала:

Драган Кујунџић;
Раде Шошкић;

СКУПШТИНА

ИЗВРШНИ ОДБОР:

Рајко Бјелица,
Раде Лојевић,
Драгољуб Тепавчевић,
Вучина Шћекић,
Милорад Марковић,
Војин Пижуница

НАДЗОРНИ ОДБОР

Секретар Друштва:

Осамдесетих година на овим просторима Средњег Баната почеше се организовати и окупљати љубитељи епске песме и гусала, тако насташе корјени данашњег Културно уметничког гусларског друштва ,,Петар Перуновић-Перун,,. Најпре као секција у оквиру КУД  ,,Пионир,, а затим и регистровано гусларско друштво које бројаше  осам  гуслара аматера.Први председник гусларске секције  био је Драган Кујунџић, а секретар Драгутин Зечевић.  Пре настанка ове секције, гусларске вечери у Зрењанину организовали су Војин Пижуница и Бранко Комар. Гости су им били познати народни гуслари из Београда ,а обавезно је наступао као домаћин пок. Радован Шћепановић.

ОСНИВАЧИ  ДРУШТВА

Друштво је основано 25. новембра 1994. год. и први њен председник је био др. Радивоје Јеловац, а секретар Милорад Марковић. Друштво је од свог постанка веома активно у културном животу општине и региона Средњег Баната. Сарађује са гусларским друштвима из Војводине, а чести гости су и гуслари из других гусларских удружења.

Зрењанинско Гусларско друштво ,,Петар Перуновић –Перун,, основали су:  Радован Шћепановић, Душан Милић ,Раде Шошкић, Јован Живковић , Бранко Комар , Миливоје Чавић, Драго Мацура, Радивоје Јеловац , Милун Савић, Драгослав Кујунџић, Драгутин Зечевић, Слободан Чуровић, Рајко Бјелица, Драгољуб Тепавчевић, Милорад Марковић, Војин Пижуница и Радован Шћепановић.

ПРВО РУКОВОДСТВО

На основу захтева Гусларске секције која је радила при КУД-у,,Пионир,, из Зрењанина, 25. новембра1994. год. на Оснивачкој скупштини донета је јединствена одлука : да се оснива Друштво гуслара ,,Петар перуновић –Перун,, са са седиштем у месној заједници ,,Жарко Зрењанин,,. Направљен је статут Друштва и изабрано руководство. За председника је изабран др. Радивоје Јеловац, за подпредседника Драгољуб Тепавчевић, за секретара Милорад Марковић а за благајника Драго Мацура.  Изабрани су и чланови управног одбора: др.Радивоје Јеловац, Драгољуб Тепавчевић, Милорад Марковић, Милован Дубак, Рајко Бјелица, Лека Зорић и Вучина Шћекић .                        

НОВО РУКОВОДСТВО        

На ванредној скупштини 5. марта 2004. год. изабрано је ново председиштво Зрањанинског Гусларског друштва. За председника је поново изабран др. Радивоје Јеловац за подпредседника Рајко Бјелица, а за секретара пр. Вито Радовић. Нови чланови руководствса су Драгољуб Тепавчевић, Раде Лојевић, Јован Живковић, Милинко Вуковић, Видак Вукмановић и Драгутин Зечевић. Уметнички савет чине Вито Радовић , Раде Шошкић и Јован Живковић, а надзорни одбор Вукоман Максимовић, Видак Вукмановић и Јаков Милидраговић.  
                               
САДАШЊЕ РУКОВОДСТВО                     

На редовној скупштини оджаној 14. маја 2010. год. одлучено је да на  :    
На челу културно уметничког гусларског друштва ,, Петар Перуновић- Перун,, је председник др Радивоје Јеловац, подпредседник Рајко Бјелица, секретар Владета Обренић, чланови гуслари су: Љубиша Атељевић, Драган Кујунџић, Раде Шошкић, Јован Живковић, , Петар Бјелић, Милорад Пажин, Александар Радовић, Драгутин Зечевић, а чланови извршног одбора су : Рајко Бјелица, Раде Лојевић, Драгољуб Тепавчевић, Вучина Шћекић, Милорад Марковић, Војин Пижуница и др.

Љубиша Атрељевић је наша нова нада, његови резултати су вредни помена. На фестивалу гуслара Војводине освојио је награду публике, а на савезном фестивалу свих српских земаља освоји је завидно пето место, што му је дало снаге да изда и свој први  ЦД.                                            

Преставници нашег друштва др. Радивоје Јеловац и Вито Радовић били су и председници Удружења гуслара Војводине.

У редовима нашег друштва има и градитеља овог древног инструмента и то Драган Кујунџић , Раде Шошкић , а раније и пок. Душан Милић.            

Друштво поред епске негује и изворне песме, тако да има мушку и женску пјевачку групу. Мушку пјевачку групу углавном чине гуслари, а женску води Милосава Сташевић на разним манифестацијама и сусретима.    

Иако су кризна и тешка времена друштво је 2011. организовало хуманитарно акцију под називом ,,Помозимо Краљеву,, и сва прикупљена средства директно предала Краљевчанима.

Како нема своје просторије састанци и договори се обавњају у просторијама  ,,стоматолошке ординације др Радивоје Јеловац,, на чијој се адреси и налазимо.

Редовни смо учесници на покрајинским, републичким и савезним фестивалима и постижемо завидне резултате. Редовно смо имали пласман наших чланова у финале фестивала гуслара Војводине и то: у Кули 19. јуна 1993. год., Нови Сад 14. мај 1994. год., Зрењанин 8. април 1995. год., Панчево 23. март 1996. год., Врбас 19. април 1997. год., Нова Пазова 11. април 1998. год., Кула 18. септембар1999. год., Нови Сад 30. април 2000. год., Сечањ 24 март 2001 год., Зрењанин 23 март 2002 год., Врбас 24 март 2003 год. , Кула 15. Фебруар 2004. год ., Нова Пазова 19. Марта 2005. год., Бачко Добро Поље 4. марта 2006. год., Нови Сад    14. април 2007. год., Зрењанин 3. март 2008. год., Врбас 25. април 2009. год., Кула 2010. год., Нова Пазова 2011. год.     

Друштво су престављали : пок. Радован Шћепановић, Драган Кујунџић, Слободан Чуровић, пок. Миливоје Чавић, Јован Живковић, Раде Шошкић, Љубиша Атељевић, Драгутин Зечевић, Александар Радовић, Ретар Бијелић, Милорад Пажин и сам председник Јеловац Радивоје.                                                                    
На покрајинском фестивалу одржаном у Врбасу 2009. год. наш члан Љубиша Атељевић је освојио завидно 1 ( прво место ).        

Учествовали смо и на савезним фестивалима гуслара и то: 1993. у Титограду где је испред секције наступао гуслар Радован Шћепановић, што му је касније донело и звање народног гуслара.

Подгорица 2007. год. испред друштва наступао Љубиша Атељевић и освојио 5 (пето) место, Краљево 2008. год., Сарајево 2009. год., Пљевља 2010. год., Крушевац 2011. год. на свим фестивалима је наступао Љубиша Атељевић престављајући друшто ,,Петар Перуновић - Перун,, освајајући завидне резултате.

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Радоман Јеловац (секретар друштва), гуслар, рођен 20.10.1972. године у Кули.Основно занимање му је аутомеханичар. Запослен, живи и ради у Сивцу. Ожењен, отац двоје деце. У свету  гусларству је од 1990. Године. Учесник свих фестивала УГВ (вишеструки финалиста) у учесник неколико фестивала СГС (два пута у полуфиналу). Највећи постигнути успех је 5. и 6. место на фестивалу УГВ. Као хобијем бави се успешно дуборезом и градњом гусала.Члан и један од оснивача КУД-а "Вук Мандушић" Врбас из Врбас.

Тел. +381 69 524 576

Атељевић Недељка Љубиша
Рођен 27. јануара 1973. године у Требињу, по занимању машински техничар. Ради у АКС ЕXПРЕСС-у. Живи у Зрењанину. Наступао на првом такмичењу у гусларству одржаном у Кули 2004. године.
Првак Војводине 2009. на фестивалу у Врбасу и 5 пута савезни финалиста.
Од 2012. године добија звање НАРОДНИ ГУСЛАР.

Слободан Чуровић, гуслар, рођен 10.04.1956. године у Тушињи општина Шавник. У Војводину доселио 1977. године. Отац троје деце. Живи у Мраморку општина Ковин. Запослен у фирми ОИЛ Транс Београд. Од  детинства се дружи са гуслама, активно почео да се бави и учествује на такмичењима 1984. године. Био у Друштвима „Његош „Панчево, „П.Перуновић“ Зрењанин, „Војвода Лазар Сочица“ Бачко Добро Поље и сада „Вук Мандушић“ Врбас.

Тел: +381 62 884 85 56

Страница у припреми

 

Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay