• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић

ДГ Бранко Радичевић Нова Пазова

ДГ “Бранко Радичевић” Нова Пазова

Председник: Бране Станишић; +381 22 325 136;
Заменик председника: Перо Жижић; +381 22 341 809; +381 60 034 18 09;
Секретар: Миленко Гардовић; +381 64 665 10 63; +381 63 838 47 49;

Мирко Чурдић; +381 63 283 128; гуслар
Љупко Пенезић; +381 62 830 19 29; гуслар
Данило Радуновић;  гуслар
Бранко Милутиновић; +381 22 341 571; гуслар
Ненад Вујичић; гуслар

СКУПШТИНА

ИЗВРШНИ ОДБОР
1.Станишић Бране
2.Жижић Перо
3.Булатовић Горан
4.Радуновић Данило
5.Гардовић Миланко

НАДЗОРНИ ОДБОР

Секретар Друштва:

Од пре 35 година гусле су непрестано присутне на просторима општине Стара Пазова, тачније у месној заједници Нова Пазова где је и основана гусларска секција „Његош“ при КУД- у „Младост“ и постојала све до 24. aвгуста 1988.године када је основано друштво гуслара „Бранко Радичевић.“

Секција гуслара је бројала око 20 гуслара и још толико чланова и успешно радила и очувала епску песму и традицију што је и био њен основни циљ. Гуслари који су основали секцију нажалост нису више међу живима што нам не даје за право да се њихова имена не спомињу, напротив треба их спомињати што ћемо и ми врло радо и често чинимо јер тако оживљавамо сећање на најдраже и успешне.

Оснивачи секције гуслара „Његош“ били су: Јањић Спасан, Пауновић Никола, Јовановић Милорад, Бундало Боро, Гашовић Гојко, Бошковић Радисав, Милетић Милан и Кешељ Томислав. Пошто је горе поменуте 1988.године секција била довољно зрела и бројно способна да се региструје као друштво, њени оснивачи су то и урадили. Тако је настало друштво гуслара „Бранко Радичевић.“ Новонасталом друштву су се придружили млађи гуслари и то: Пенезић Љупко, Станишић Бране, Радуновић Данило, Пауновић Сретен, Гардовић Миланко, Булатовић Горан, Кнежевић Радован, Кујунџић Перо, Ћурдић Мирко, Спајић Чедо, Милутиновић Бранко, Вујичић Ненад (најмлађи наш гуслар), Жижић Перо дугогодишњи председник друштва и до дан данас једини женски члан Глигорић Олга. Сада друштво броји око 50 чланова рачунајући и гусларе. Друштво гуслара „Бранко Радичевић“ је до сада учествовало на многим фестивалима епске поезије и гусала широм бивше Југославије и то: Требиње, Никшић, Приштина, Зеница и Кула, затим на више од 10 фестивала Србије и на 18 фестивала Удружења Гуслара Војводине. Наступајући на поменутим фестивалима друштво гуслара „Бранко Радичевић“ је постизало запажене резултате. Наши гуслари су учествовали у финалу фестивала Југославије, Србије и у свим финалима фестивала Војводине.

Друштво је организовало безброј гусларских вечери као и вечери очувања традиције и епске песме по свим местима у Војводини као и у неким градовима Србије, на пример: Пријепоље, Нова Варош, Прибој, итд. Имамо изузетно добру сарадњу са Удружењем Гуслара Војводине чији смо члан као и са савезом гуслара Србије и свим неполитичким организацијама које нам понуде сарадњу. Посебно задовољство истичемо због посебне сарадње са Српском Православном Црквом. Од 24. јуна 2010. године регистровани смо као „КУД гуслара Бранко Радичевић“  Нова Пазова.

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

branko

С лева на десно стоје: Вујичић Ненад, Радуновић Данило, Гардовић Миланко, Пенезић Љупко, Булатовић Горан, Жижић Перо. Седе: Станишић Бране, Глигорић Олга и Пауновић Сретен

Страница у припреми

Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay