• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић

ДГ Жича Краљево

ДГ “Жича” Краљево;

Адреса: Мокрањчева бр. 12 Краљево
Мат.бр. 17394797
ПИБ: 102164662
Текући рачун:

www.guslezica.com           
маил:zicakv@gmail.com;

Председник: Радован Пековић
Мат.бр.0310967280037
Адреса: Мокрањчњва бр.12, Краљево
Контакт: +381 36 361 691; +381 64 806 58 06; +381 63 827 61 73;
Е- маил: guslezica@hotmail.com

Потпредседник: Мирослав Луковић Сено; +381 64 806 58 03;

Председник Скупштине: Илија Чабракапа; +381 36 322 200, +381 64 277 60 03;
маил: ilijacabarkapa@gmail.com;

Секретар: Дарко Краљевић, +381 36 371 179; +381 36 235 767; +381 64 974 09 99;
маил: dkraljevic@yahoo.com;   

Бојана Пековић; +381 64
Никола Пековић; +381 36361691; +38164 806 58 03; маил: pekovic.nikola@yahoo.com;
Web: pekovicnikola.com;
Милић Шапоњић; +381 63 164 53 00; +381 32 365 408; маил: saponjic032@nadlanu.com;
Др Весо Краљево +381 65 607 76 11;
Душан Томовић; +381 36 323 498; +381 63 754 52 60;
Марко Лакушевић; +381 36 420 215;
Миломир Сташевић; +381 36 362 245;
Горан Танасковић Танака; +381 64

СКУПШТИНА:

ИЗВРШНИ ОДБОР:
Горан Танасковић,
Мирослав Луковић,
Илија Чабаркапа,
Драган Весовић,
Радослав Премовић,
Желимир Белић,
Станимир Ратковић,
Чедо Вукотић,
Милан Луковић;

НАДЗОРНИ ОДБОР:
Pредседник Ранко Седларевић,
Рашко Симовић,
Десимир Балшић;

СТРУЧНИ САВЕТ:
Председник Александар Сандра Милетић (магистар музичких наука)
Драган Весовић ( доктор стоматологије),
Ратко Драгићевић ( књижевник),
Радослав Премовић (проф. Књижевности),
Драгослав Драго Брновић ( песник и беседничар).

Секретар Друштва: Дарко Краљевић

grb zica

Друштво гуслара "Жича", Краљево основано је 03.03.2002. године под окриљем манастира  дичне ЖИЧЕ, задужбине Стефана Првовенчаног, а по благослову његовог преосвештенства упокојеног епископа Жичког господина Стефана, а на иницијативу Пековић Радована, секретара Друштва.

Друштво је одмах по оснивању отпочело са активностима на популаризацији епског стваралаштва у коју сврху је у сарадњи са локалном ТВ Краљево снимила посебну емисију о гуслама и Друштву Жича, а емисија је емитована на преко 30 других телевизија у Србији. Друштво посебан значај даје омасовљавању својих активности, тако да је у кратком временском року окупило преко 50 ентузијаста међу којима је велики број младих људи. Са жељом да се кроз непосредне контакте са слушаоцима и љубитељима гусала, Друштво је организовало више гусларских вечери на којима су учествовали најбољи гуслари и посленици народног стваралаштва.

Интересовање грађана је превазишло сва очекивања тако да је на свакој вечери, број места био недовољан, да би сви заинтересовани могли да им присуствују. Полазећи од чињенице да је Краљево традиционално везано за  гусле и епску поезију, као ида велики број младих људи  тражи окриље под којим би могли неговати и развијати ову традиционалну вештину српског народа. Ради едукације маладих и популарисања гусала и народне традиције, уз несебичну помоћ мр Александре Милетић, основан је одсек за изучавање гусала при етно одсеку Музичке школе у Краљеву. То је за сада једини случај да се гусле третирају на адекватан начин у образовном систему у свим српским земљама. Одзив деце и омладине је веома масован, а полазници школе су до сада остварили бројне успехе на такмичењима широм српских земаља и тако обезбедили будућност овом светом српском инструменту.

Председник Друштва гуслара "Жича" Радован Пековић - Пеко је члан Скупштине и извршних органа Савеза гуслара Србије. Као израз угледа који у тој организацји ужива, делегиран је за представника овог Савеза у институцијама Савеза гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Страница у припреми

ДГ Жича Краљево 9. април 2005. Први јавни час - трибина. Манифестација "Без гусалах разговора нема"

 

Осам векова манастира Жича 2006 Краљево

 

Просветна седница Клултурно-просветне заједнице Жича, Краљево 2006.

 

Пет година рада ДГ "Жича" 2007. Краљево

 

Хуманитарно гусларско вече ДГ "Жича" 2007. Краљево

ДОБРО ЧИНИ ТЕ СЕ ДОБРУ НАДАЈ

Катастрофални земљотрес у Краљеву покренуо је хиљаде и хиљаде људи добре воље који својом несебичном помоћи учинише да се ова катастрофа што безболније и што ефикасније преброди.

Друштва гуслара из Србије, Црне Горе и Републике Српске одмах су понудили своју помоћ на начин како су то једино били у могућности. Одржали су низ вечери епске поезије и гусала под слоганом"КРАЉЕВУ ОД СРЦА".
Велики број љубитеља епске поезије се одазвао овом позиву. У препуним дворанама уживали су уз звуке гусала са осећајем задовоства што су на овај симболичан начин били уз своју браћу у невољи.

Прикупљена су значајна средства која су на пригодан начин предата најугроженијим породицама на пригодној вечери епске поезије у Краљеву.

Друштво гуслара "Жича" као координатор ових активности се захваљује нашој браћи на несебичној помоћи. Свесни смо да су сва друштва помогла на начин на који су били у прилици, али желимо посебно истаћи друштва
која су организовала добротворне гусларске вечери или на други начин прикупила средства а то су:

* КУД Пива и Друштво гуслара Војвода Лазар Сочица из Плужина
* Друштво гуслара Цар Лазар и Друштво гуслара Стара Херцеговина из Београда
* Друштво гуслара Петар Перуновић из Зрењанина
* Друштво гуслара Марко Миљанов из Куле
* Друштво гуслара Вук Караџић из Београда
* Друштво гуслара Свети Никола из Новог Сада
* Друштво гуслара Никола Тесла из Обреновца
* Друштво гуслара Бранко Радичевић из Нове Пазове
* Друштво гуслара Његош из Врбаса и Војвода Лазар Сочица Бачко Добро Поље
* Друштво гуслара Војвода Момчило из Жабљака
* Друштво гуслара Карађорђе из Крагујевца
* Друштво гуслара Бајо Пивљанин из Београд
* Удружење Срба из Босне и Херцеговине из Ковина

Посебну захвалност дугујемо нашој браћи народним гусларима који су се одазвали да учествују у добротворним гусларским вечерима.

Друштво гуслара"ЖИЧА"Краљево
Радован Пековић

 Представа за децу вртића Полетарац - упознавање деце са гуслама. Организатор ДГ Жича, 2005. године.

Мокрањчева бр. 12, 36000 Краљево

Страница у припреми

Највећа културна манифестација међународног карактера - 32. Фестивал српских гуслара у Краљеву

Проглашењем победника на дводневном такмичењу у Дому Војске Србије, посетом манастиру Студеници и организовањем књижевне вечери у просторијама КУД ,,Абрашевић" у Краљеву, завршен је 32. фестивал Савеза српских гуслара, одржан од 24. до 26. октобра. Била је то једна од највећих културних и духовних манифестација одржана последњих година у граду. Одржана је у част осам векова манастира Жиче и уз благослов епископа жичког господина Хризостома.

Током три дана, поред такмичења гуслара, одржан је низ других активности и манифестација као што су научни скуп о гуслама и епској поезији, семинар за младе гусларе, изложба гусала и народних умотворина у Дому Војске, књижевне вечери итд. У свим овим манифестацијама учествовало је више од 200 гуслара, предавача, представника друштвених, политичких, културних, црквених, војних и других институција и гостију из Србије и иностранства. Домаћин и организатор било је краљевачко Друштво гуслара ,,Жича", покровитељ град Краљево, а медијски покровитељи ,,Ибарске новости" и ТВ ,,Логос".

ФИНАЛЕ ФЕСТИВАЛА

На дводневном такмичењу учествовао је 41 гуслар из Србије, Црне Горе, Републике Српске и српске дијаспоре. У петак, 24. октобра, одржано је полуфинално такмичење и у јакој конкуренцији, одлуком жирија, пролаз у финале стекао је 21 гуслар.

Финале 32. фестивала одржано је у суботу, 23. октобра, у препуној сали Дома Војске Србије у Краљеву. После химне ,,Боже правде", финале је благословио и отворио јеромонах Тимотеј, протоигуман манастира Студенице, који је поред осталог рекао да су ,,гусле одувек чувале веру у Бога у српском народу и у свима нама будиле клицу живота, али и вере и наде у бољу будућност", као и да се ,,Српска православна црква не може одвојити од српског народа". У име домаћина и организатора, учеснике и госте поздравио је Илија Чабаркапа, председник Друштва гуслара ,,Жича", иустакавши да ,,сви народи имају лирику, али само јуначки српски народ величанствену и вечну епску гусларску поезију".

Присутне је поздравио и Жељко Чуровић, председник Савеза српских гуслара, који је између осталог рекао да су ,,гусле највеће памтише" и да је ,,част што се 32. фестивал одржава у граду у чијој је близини седмоврата Жича, где је крунисано седам српских краљева", и да ,,вечерас краљевски град дочекује царске гусле", у изванредној организацији Друштва гуслара ,,Жича", које ,,може да служи за пример свима по својим активностима и резултатима".

,,СРПСКЕ ГУСЛЕ НЕ ЗНАЈУ ДА ЛАЖУ"

У име покровитеља, учеснике Фестивала и госте поздравио је и др Милош Бабић, градоначелник Краљева, који је поред осталог рекао да је ,,за овај град велика част да угости такве еминентне гусларе и краљевску лепоту њиховог певања и бројне госте", да су ,,победници практично сви такмичари” и да му је ,,велика жеља да 33. фестивал отвори наш српски јунак Андија Мандић".

У знак захвалности за помоћ у организацији такмичења, Илија Чабаркапа уручио је затим др Милошу Бабићу и Жељку Чуровићу пригодне поклоне, а Радован Пековић, гуслар и секретар Друштва гуслара ,,Жича", поклон доајену и неуморном прегаоцу гусларског стваралаштва Јакову Мујовићу, нагласивши да сви, а посебно млади гуслари ,,корачају путем који је чика-Јаша трасирао".

Пригодним говором у којем је истакао да ,,српске гусле не знају да лажу" и једном песмом уз гусле такмичење је на свој начин отворио Бошко Вујачић, првак српских гуслара. Уследило је затим финално такмичење српских гуслара које је публика пратила громким аплаузима, јер су се сви потрудили и успели да избором песама и својим мајсторством на гуслама постигну највеће домете. После такмичења наступили су чланови КУД ,,Абрашевић", певачко друштво Центра за културу ,,Жича" и гуслар и певач Миломир Миљанић.

Величанствено финално вече завршено је проглашењем победника и доделом диплома и награда које је уручио Жељко Чуровић. Програм је надахнуто водио глумац Вукман Ракочевић. Иначе, финалној вечери и Фестивалу су присуствовали председници савеза гусларских друштава Србије, Црне Горе, Републике Српске, ГД ,,Филип Вишњић" из Кичинара у Канади, Слободан Савић, начелник округа Пале, Андреј Верлич, поџупан града Марибора, и бројни други гости.

Током тродневног Фестивала гусларе је примио и градоначелник др Милош Бабић, а гуслари и гости посетили су и манастире Жичу и Студеницу и цркву Св. цара Лазара у Матарушкој Бањи, где су најсрдачније дочекани.

Према мишљењу свих учесника и писмима захвалности после Фестивала, упућеним Друштву гуслара ,,Жича", оцењено је да је ово била до сада најуспешније организована манифестација те врсте и несвакидашњи културни догађај од највећег значаја.

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ И СЕМИНАР

У оквиру 32. фестивала, 26. октобра одржано је књижевно вече на којем су промовисане књиге ,,Опомена" и ,,Љубавна кажа Микоње Стакина", писца Жељка Чуровића из Београда, и ,,Свеукупна истина о нама сабила се у српским гуслама" песника Драгослава Брновића из Краљева, у издању Гусларског друштва ,,Жича". Поред аутора, о књигама су говорили писац Светолик Лазовић и Раденко Рмуш, народни гуслар, обојица из Крагујевца, и Вукојица Сандић, песник из Београда. Програм је водио гуслар Радован Пековић, секретар ДГ ,,Жича", а одломке из књига је читао краљевачки глумац Вукман Ракочевић.

Иначе, првог дана фестивала одржан је семинар за полазнике Школе гусала у Музичкој школи ,,Стеван Мокрањац" у Краљеву, у оквиру којег су младим полазницима ове школе говорили Бошко Вујачић, првак српских гуслара, и Славко Алексић, професор књижевности и народни гуслар.

ВЛАДЕ ДИВАЦ МЕЂУ ГУСЛАРИМА

Током програма на Фестивалу у Дому војске појавио се и један од најуспешнијих српских и светских кошаркаша Владе Дивац, који се кратко обратио гусларима речима ,,Хвала што чувате српску традицију", а затим присуствовао наставку такмичења.

ПОБЕДНИЦИ ТАКМИЧЕЊА

Одлуком стручног жирија, екипни победник такмичења 32. фестивала је Гусларско друштво (ГД) ,,Јавор" из Нове Вароши, друго место припало је ГД ,,Војвода Лазар Сочица" из Плужина, а треће ГД ,,Тешан Подруговић" из Гацког. У појединачној конкуренцији прво место припало је гуслару Славку Јекнићу из Београда, друго Властимиру Бараћу из Сјенице и треће Вукоти Говедарици из Гацког. Гласовима жирија публике за најуспешнију је проглашена млађана Бојана Пековић из Краљева, једина учесница женског пола. Звања заслужних српских гуслара додељена су Милошу Чепићу, Милији Јанковићу и Раду Паповићу.

СКУПШТИНА САВЕЗА

Током 32. фестивала одржана је и скупштина Савеза српских гуслара и седница Извршног одбора. За председника Савеза са двогодишњим мандатом поново је, у знак признања за досадашње ангажовање, изабран Жељко Чуровић. Изабрано је и комплетно руководство Савеза, а на предлог Радована Пековића одлучено је да се убудуће Фестивал зове Сабор српских гуслара.

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Радован Пековић рођен 03.10.1967. Павино поље – Црна Гора.
Школовао се у Бјелом Пољу, Ваљеву, Ужицу. По завршетку срдње школе уписао се на Вушу школу за организацију и информатику у Новом Саду. Потом у Лепосавићу успешно завршава Вишу економску школу.

Оснивач и секретар  Друштва гуслара „Жича“ у Краљеву. Председник ДГ „Савеза гуслара Србије“. Секретар и иницијатор оснивања Савеза друштва “Јово Курсула”, и “Св. Јелена Анжујска” , Члан извршног одбора Центра за културу “Жича”, члан извршног одбора Братства Пековић, Дописник листа “Гусле”, Члан Извршног одбора Друштва српско француског пријатељства “Св. Јелена Анжујска”. Добитник и носиоц највећег звања у гусларству „Народни гуслар“.

Организатор многобројних манифестација, а с поносом истиче организовање Стевањданског духовног сабора Жича 2003. године, данас Сабора народног стваралаштва, као и снимање прве телевизијске емисије о гуслама у Краљеву.
Са уживањем свакодневно , већ шест година , као наставник на инструменту гусле предаје у музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Краљеву, уз комплетну маркетишку, организациону и стручну подршку етномузичког и етномузиколошког одсека основне и средње музичке школе „Стеван Мокрањац“.

Организатор, учесник и водитељ на преко 600 духовних смотри и академија, књижевних вечери, промоција часописа, гусларских вечери и фестивала, саборна народна стваралаштва, радио и тв емисија, спортских и јубиларних манифестација, хуманитарних акција, семинара, научних скупова и трибина из области културе на територији Србије, Црне Горе и Републике Српске, као и реализатор низа чесова у предшколским установама, школама, библиотеци у Краљеву ради упознавања младих са српским културним наслеђем.

Милић Шапоњић

Самоуки гуслар и мајстор за израду гусала Милић Шапоњић. Пре свега изузетан човек, домаћин, супруг и отац, изврстан гуслар или може се рећи исто толико добар мајстор за израду гусала. Човек коме је Бог подарио право умеће, истанчани осећај за овај божански инструмент. Спојио га са гуслама, направио нераскидиву везу.

Гусле заволео још као мали одрастајући на одбронцима Златара, чувајући стоку играо се са струнама и гудалом. Милић Шапољић, народни гуслар, познатији као Брале, запевао уз гусле у 15-тој години живота а прво дрво затесао и гусле израдио деведесетих година када се оженио.Узор у гуслању ми је био великан Бошко Вујачић и извођење пјесме „Мојковачка битка“. Умео је Милић данима да слуша и увежбава неби ли скинуо чувени трилер народног гуслара Вујачића. Упијао је он звуке гусала и слушао сваки савет али је желео да им да и нешто своје. То чудо се догодили. Спознао је себе у гуслама и оне су се навикле на његове руке и громки глас. Гласом оперског певача, чистог народног говора, избором уметнички вредних песама и пратњом струна, Брале плени публику у дворанама, салама, ресторанима, школским славама, у црквеним портама, широм српских земаља.

Љубав према традицији и старом инструменту дугује комшијама из родних Радијевцима и ујаку Влајку Томашевићу из Мишевића, родног села војводе Петра Бојовића.

Прво је био члан ДГ „Јавор“ из Нове Вароши, касније друштва „Танаско Рајић“ из Чачка, где живи са породицом, супругом и двоје деце, а душом је у завичају Златара, касније постаје члан ДГ „Жича“ из Краљева.

Крао је занат очима и своје умеће показао у изради овог древног инструмента од јавора. Израдио је преко 2000 гусала, сопственим знањем, љубављу и вољом, удахнуо им је Брале лепоту у душу и чаролију у струнама па сада разгаљују душе многобројне гусларске публике широм српских земаља и дијаспоре. Изрезбарио на свакој Хиландар јер светиња бира светињу, као што је он изабрао гусле или су  гусле бирале њега. Каже да је најважнија љубав и воља, добро јаворово дрво али је битна и дубина карлице и припрема јареће кожице да би се прилагодила акустичност гусала. Најчешће прави сусле са козјом главом а ређе са орлом а врат украси са народним везом са старих рукотворина љегових земљака. Најдражи лик који урезује је Свети Сава а на каллици стару ловћенску капелу. Није поборник да се гусле кинђуре јер су стари традиционални инструмент. Не прође ни један дан а да гусле не узме у руке и не поразговара са њима, што је резултат његовог успеха и као гуслара, уметника и мајстора гусала.

Бојана Пековић

Бојана Пековић рођена 11. марта 1997. године у Краљеву. Као изразито талентовано дете, у музичку школу је примљена са пет година са освојених 100 поена на пријемном испиту. Сада је на одсеку, инструмантална класа клавира, у класи проф. Татјане Јаковљевић, док је у исто време одлична ученица седмог разреда обавезне основне школе „Свети Сава“. У обе школе постиже одличан успех, опробавајући са на различитим пољима, која су, пре свега у области свирање гусала, традиционално била увек више резервисана за мушкарце. На етномузичком одсеку основне музичке школе са успехом је завршила четврти разред свирања жичаних инструмената - гусле у класи наставника Радована Пековића. Бојана, као најбољи полазник школе гусала од када школа постоји, показала је свој таленат у свестраности коју је испољавала кроз тежњу да се бави и изворним народним певањем на етномузичком одсеку основне музичке школе, где такође похађа четврти  разред.

Из хобија, са жељом, одлази и на часове гудачког инструмента-виолончела. Интересовање за цртањем такође је јако изражено. Све своје обавезе, као кроз игру, а са постигнућима успешне ученице, успева да усклади у своје занимљиво дечије одрастање, игру  и музику.

Бојана потиче из породице која музичкој култури поклања значајну пажњу. Отац Радован се дуги низ година аматерски и професионално бави музиком. Врсни је гуслар, оснивач и секретар Друштва гуслара „Жича“ из Краљева, ангажован је и у својству наставника на етномузичком одсеку основне школе „Стеван Мокрањац“ у Краљеву у оквиру програмског подручја етно одсека, свирање жичаних народних нструмената-гусала.

Учесник је многобројних републичких и савезних фестивала на којима је постизала запажене резултате и више пута престижне награде захваљујући гласовима публике. Победник је Првог фестивала младих гуслара, одржаног у Краљеву за 2011. годину. Са братом Николом победник је серијала "Ја имам таленат" за 2012. годину.

Страница у припреми

Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay