• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић

ДГ Студент Београд

ДГ “Студент”  Београд

Мат.бр. 71522980
Шифра: 120941
ПИБ: 102229702
Текући рачун: 180-1231210006141-74 Алфа банка
Девизни рач. 54010-17152980
Датум регистрације: 08.02.2010. године

Преседник: Бранко Конатар
Мат.бр. 2811967280017
Адреса: Студенски град II блок – ф крило, 11000 Београд
Контакт: 011 310 34 80, 063 758 17 81, 064 487 511 178

Секретар: Миломир Крсмановић
Адреса: Ивана Цанкара бр.9, Земун
Контакт: 011 316 00 56

Ратко Дедић Драшко Радиновић
Зоран Вујошевић Слободанка Самарџић
Драган Топаловић Станислав Ивановић
Љиљана Бегенишић Иво Ковачевић
Добрила Бегенишић Раде Ковачевић
Дарко Дробњак Ната Конатар
Миланко Дробњак Станко Јоксимовић
Младен Родић Снежана Маринковић
Милица Лакић Биљана Маринковић
Зоран Шћекић Снежана Никчевић
Томица Бојовић Далибор Бојовић
Нада Родић Александар Копривица
Драгомир Јанковић Љиљана Раденковић
Гаврило Миле Принцип Данијела Луковић
Александар Брашанац Вања Сладоје
Иван Маљевић Рада Ђотуновић
Милена Јегдић Младен Сушић
Јелена Јегдић Радован Сушић
Милосав Гудовић Славко Младеновић
Олга Јанушевић Биљана Јошуић
Весна Поповић Биљана Лазић
Мајо Самарџић Владимир Раичевић
Далибор Денда Андреја Вујовић
Милутин Поповић Бојан Живковић
Драгојле Секулић Милко Грбовић
Дејан Пековић Вера Радановић
Бранимир Калањ Вања Кљајевић
Ратко Аксентијевић Бранка Грбић
Горица Терзић Милош Булатовић
Александра Бабовић Драгутин Јеленић
Александар Бабовић Чедо Ћурћић
Снежена Динкић
Синиша Гатарић

Страница у припреми

Друштво гуслара Студент је основано 31.10.1996. године у Студенском граду у Београду, са циљем да чува, негује и развија казивање поезије уз гусле. Ове године је ушло у 15 годину свога постојања. За све ове године  Друштво гуслара Студент је припремало у сарадњи са АКУД - Шпанац из Студенског града и истакнутим културним радницима Београда и Србије, многобројне програме посвећене годишњици оснивања, који су били посебно посећени и пропраћени у средствима јавног информисања. Чланови Друштва гуслара Студент су у протеклим годинама учествовали на свим републичким и савезним фестивалима где су остварили запажене резултате, а посебно је поздрављен допринос чланова овог Друштва хуманим манифестацијама. Данас друштво броји преко 100 чланова, што редовних што почесних. Поред студената Универзитета у Београду, који чине најзначајнији део чланства све је више и људи са Универзитета и привреде Београда и Србије који постају чланови овог Друштва са жељом да својим учешћем у раду допринесу његовој афирмацији.

Таквим приступом раду и програмским опредељењима, Друштво гуслара Студент је у протеклом периоду преузело лидерску позицију у смислу одабирања стихова које треба казивати уз гусле.

Само гусле памте оно што би људи заборавили и чувају истину и тајну о нашој прошлости. Срећан је онај коме су оне указале част, онај кога су оне прислониле уз стуб срама није требало ни да се рађа.

Другим народима су потребне читаве скале тонова и читаве клавијатуре да кажу своје мисли и осећања, а наш народ своју дугу и поштовања достојну прошлост може да каже тако моћно и тако величанствено уз гусле изузетно скромних музичких и изузетно богатих интектуалних могућности које су дубоко поштовали Гете, браћа Грим и Европа њиховог доба.

Међу бројним манифестацијама које издвајају ово друштво свакако ће остати упамћена Свечана Академија под називом „Чујете ли коло како пјева“, којој је друштво обележило пет година трајања при Универзитету у Београду, 19. Новембра 2001. Године, у Дворани Дома Синдиката. Дворана је била попуњена до последњег места поштоваоцима гусала, епског наслеђа нашег народа и народног израза уопште. Два и по сата пажљиве пратње извођача програма прекидали су чести, громогласни аплаузи присутних. Поред учесника програма који су дошли као пријатељи са свих страна, учествовали су гуслари: Бошко Вујачић, Славко Алексић, Миломир Миљанић, Саша Лакетић, Горан Перовић, Никола Бошковић, затим интерпретатори народне музике: Биљана Трмчић, Светлана Стевић, Јордана Николић, Драгана Јововић Дрвцета и победница беседништва Вања Кљајевић, пјесник Милко Грбовић, Изворна група „Гацко“ и Изворна група „Србиње“ са којом су представници друштва потписали повељу побратимства а цео програм је пратио АКУД „Шпанац“ са три своја ансамбла. Свечану Академију је отворио Академик Матија Бећковић пригодном бјеседом.

Имајући на уму да се само "лоши синови стиде својих очева" те "да је будућност остатак прошлости! и "да ће је бити докле прошлост траје" обавезни смо да гусле заштитимо од вулгаризације, интектуалне и моралне корозије и тако неоскрнављене предамо нараштајима који долазе.
Нека живи српство и гусле да га славе!

Страница у припреми

Страница у припреми

Студенски град II блок – ф крило, 11000 Београд

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay